Gebelik ve Tıbbi İşlemler
Gebelik ve Röntgen Filmi Çektirme ( X-Işını)
Gebelikte röntgen film çektirmenin zararlı olduğunu herkes duymuştur. Bu doğrudur ancak bazı durumlarda film çektirmemek çektirmekten daha zararlı olabilir. Sağlıklı anne sağlıklı bebek için gereklidir.
Gebelikte Röntgen Filmi Çektirmek Güvenli mi?
Genel olarak gebelikte Röntgen filmi çektirmek güvenlidir. Ancak yinede bu konuda çekinceler olduğu için zorunlu hallede çektirilmeli. Gebelikte röntgen film çektirmenin zararlı olduğunu herkes duymuştur. Bu doğrudur ancak bazı durumlarda film çektirmemek çektirmekten daha zararlı olabilir. Sağlıklı anne sağlıklı bebek için gereklidir.
Bütün x-ışınları aynı değildir. Çoğu çekimde rahim ve bebeğe giden ışın miktarı azdır. Diş film çekimindeki x-ışınları kuvvetli olduğu için sadece diş bölgesi ışına maruz kalmalı. Kol, bacak, göğüs film çekimlerinde rahme giden ışın az iken karın, mide, kasık, alt sırt, böbrek çekimlerinde ışın miktarı daha fazla olur.
Tek bir film çektirmenin tespit edilen bir zararı yoktur. Ancak fazla miktarda ışına maruz kalma bebekte sorun oluşturabilir.
Gebelik, Bilgisayarlı Tomografi (CT) ve Magnetik Rezonans (MR)
CT (bilgisayarlı tomografi) röntgen ışınlarını kullanarak iç organların 3 boyutlu görüntüsünü elde ederek çalışan tanı koymaya yardımcı bir araç. CT deki radyasyon seviyesi normal filmden daha yüksek. Normal bir çekimde alınan radyasyon miktarı doğada 3 yılda aldığımız radyasyona eşdeğer.
Tek film çekiminde alınan radyasyon miktarının embryo ve fetüse zararı olmaz. CT çekimi gebelikte kar zarar hesabı yapılarak çekilmesi zorunlu olmadıkça önerilmez.
Süt verme döneminde CT çekimi sırasında kullanılan ilaçlar 24-48 saatte vücuttan atıldıkları için bu dönemde emzirmemek gerekir.
MR çekiminde röntgen ışınları yerine magnetik ortam oluşturularak vücut sıvılarındaki hidrojen atomlarının dizilişine göre iç organların 3 boyutlu görüntüsü alınır. Gebelikte MR çektirmenin bilinen bir yan etkisi yoktur. Gebe olmayanlarda MR çekimiyle ilgili sakıncalar gebeler içinde geçerlidir.
Gebelik ve Diş Tedavisi
Gebelikte diş muayenesi ve temizliği sadece güvenli değil zorunludur. Hormon seviyesindeki artış nedeniyle diş etleri şişer, kanar ve yiyecek artıkları daha fazla tahrişe neden olur. Koruyucu diş hekimliği gebelikte önemli.
Çürük tedavisi ve dolgu enfeksiyon ihtimalini oldukça azaltacaktır. Diş tedavisi için en uygun zaman 2. trimester dönemi. Son 3 aya girildiğinde sırt üstü uzanmak zor olduğu için tedavi çok uygun olmaz.
Diş beyazlatma ve diş kozmetiği ile ilgili tedavileri gebelik sonrasına ertelemek daha uygun olur.
Diş tedavisi sırasında kullanılan ilaçlardan lidokain (lokal anestezik) B grubu ilaç olup gebelikte güvenle kullanılabilir. Penisilin, amoksilin ve klindamisin gibi antibiyotiklerde B grubu ilaçlardan olup yine güvenle kullanılabilirler.
Rutin muayenelerde yapılan diş film çekimleri gebelik sonrasına bırakılmalı ancak gerekli acil hallerde tek doz film çekmenin bebeğe bir zararı olmaz.
Gebelikte Diş Bakımı
- Günde 2 kez diş flor içerikli diş macunu ile orta sert veya yumuşak fırça ile fırçalanmalı
- Gebelikte koruyucu muayene ve temizlik yapılmalı
- Acil olmayan tedaviler gebelik sonrasına ertelenmeli
Gebelik ve Ultrasonografi
Ultrason yüksek frekanslı ses dalgalarını kullanan bir tetkiktir. Girişimsel olmayan bir tanı yöntemi olup bugüne kadar bebek için bir komplikasyonu tespit edilememiş.